Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Másfél órás videó a rali 50 évéről

Helmut Deimel osztrák filmes a hetvenes évek óta követi a ralisportot, sőt navigátorként ő maga is belekóstolt a száguldásba. Készített egy összeállítást, amely bemutatja a szakág 50 évének legszebb pillanatait, az 50-es évek mai szemmel szinte hihetetlen hőskorától kezdve egészen a legutóbbi időkig.

A 90 perces film fantasztikus felvételeket tartalmaz, remek szórakozás lehet minden rali-rajongó számára.

0 Tovább

Így autózik Räikkönen a hóban

Második teljes szezonját kezdte a rali-vb-n Kimi Räikkönen, 2007 F1-es világbajnoka. 2010-ben rengeteg hibát vétett a finn, sokszor összetörte a C4 WRC-t, az eredmények alaposan elmaradtak a rajongók várakozásaitól.

Úgy tűnik, idén végre kamatoznak a tavalyi tapasztalatok, hiszen a pilóta a korábbiaknál sokkal jobban, és főleg kevesebb hibával autózott. A Svéd-rali második versenynapján 4. és 5. időket is futott, s végül az abszolút 8. helyen fejezte be a futamot. A videón a 13. gyorsasági látható, ahol Kimi mindössze 9 másodpercet kapott a szakaszgyőztes Loebtől.

 


0 Tovább

Andersson kapta a verseny különdíját

A korábbiakhoz hasonlóan idén is minden versenyen különdíjat kap az, aki az adott futamon valamilyen kiemelkedő produkciót nyújt. Az "Abu Dhabi Spirit of the Rally Award" nevű elismerést a Svéd-ralin Per-Gunnar Andersson, illetve szurkolótábora kapta meg.

2010-ben is Andersson érdemelte ki a különdíjat, akkor azért, mert egy S2000-es autóval az abszolút 9. pozícióban zárt

A svéd pilóta néhány hete már lemondott az indulásról, viszont rajongói gyűjtést indítottak, a Facebookon is körbejárt a hír, és végül 400 különböző helyről kapott kisebb-nagyobb adományokat a versenyző. Ennek köszönhetően sikerült rajthoz állnia egy Ford Fiesta WRC-vel, s a csütörtök esti prológ után ő állt a legjobban.

Sajnos a pénteki első gyorsaságin felborult, a harmadikon pedig egy defektet kapott, így a győzelemért nem harcolhatott, pedig több szakaszgyőzelmet is szerzett. Nem adta fel a küzdelmet, és végül Loeb mögött és Räikkönen előtt a hetedik helyen végzett.

A szurkolói támogatásból maradt egy kevés, ezért Andersson már megkezdte a tárgyalásokat az M-Sporttal, a májusi, Szardínia-ralin való indulásról.

0 Tovább

Novikov újra WRC-ben

Az orosz tini, Jevgenyij Novikov sokak szívébe belopta magát a 2009-es szezonban, halált megvető bátorságával, és őrült manővereivel. A legtöbben talán az alábbi ugratásra emlékeznek, amelyet a Finn-ralin "követett el".

A száguldás vége általában kiesés (rosszabb esetben totálkárral súlyosbítva) lett, az eredmények igencsak elmaradtak, Novikov inkább az üzleti élet felé fordult, így a 2010-es szezont kihagyta a pilóta. Idén azonban visszatér: Mexikóban már indul, egy piros-fehér Ford Fiesta WRC-vel.

Navigátora a belga Stephane Prévot lesz, akinek már volt alkalma megtapasztalni Novikov vad stílusát. A Mexikó-ralin kívül további 6-7 futamon tervezik a versenyzést, persze csak ha ép marad az autó.

0 Tovább

Jól vizsgáztak az új abroncsok

Három esztendő után új abroncsokkal kellett a mezőnynek megismerkednie, miután a Pirelli idéntől a Formula 1-re koncentrál. Két gyártó, a francia Michelin, és a kínai - de brit gyökerekkel rendelkező - Dmack kötött szállítói szerződést a sorozattal, így 2011-ben e két márka termékei közül választhatnak az résztvevők.

A szöges gumik idén sem a régebbről ismerős "virsli" méretűek, hanem a murvás versenyeken használt felnikre szerelhető szélesebb fajták

A gyári, illetve a WRC-vel induló csapatok mindegyike a Michelint részesítette előnyben, de a privát gárdák közül többen is bizalmat szavaztak a kevésbé ismert, ám olcsóbb Dmacknak.

Mindkét gyártó abroncsai jól vizsgáztak. Bár a gyári Citroëneknél több defekt is előfordult, a csapat beismerte, hogy ez leginkább annak köszönhető, hogy a minél jobb eredmény érdekében alacsonyabb guminyomással próbálkoztak, és nem arról van szó, hogy a Michelin rossz gumikat gyártott volna.

A Dmack is megszerezte első sikerét: a PWRC győztes cseh Semerád az ő abroncsaikon száguldott a Svéd-ralin, és az abszolút 12. helyen végző Prokop (Ford Fiesta S2000) is tőlük vásárolt.

Az új gyártó abroncsi is beváltak a hóban

Március elején Mexikóban az új murvagumik is bemutatkozhatnak.

0 Tovább

[origo] rali

blogavatar

Por, sár, murva, kavics, jég... WRC, IRC, magyar rali... Az [origo] autó rovatának raliblogja Bertalan Miklós szakíró szerkesztésében.

Utolsó kommentek