A Formula-1-től eltérően a rali-vb-n nem tiltják és nem is szankcionálják a csapatutasításokat. Ennek számos bizonyítéka volt a múltban, közöttük néhány emlékezetes is: A kilencvenes évek elején Sainz kényszerűen lassított le Kankkunen vb-címe érdekében, majd kapta vissza a kölcsönt néhány évvel később a néhai Colin McRae-től, futamgyőzelme érdekében. Delecour annak idején vérig sértődött, amikor fő riválisa, Panizzi kedvéért kellett visszafognia magát, de olyan is történt a 2009-es Lengyel-ralin, hogy a Rautenbach 12 percet vesztegelt a pálya szélén, hogy a korábban hibázó Loeb előbbre kerüljön a befutónál.

A legutóbbi példa is Olivier Quesnel, Citroën csapatvezetőjének a nevéhez fűződik: a január végi Monte-Carlo környékén rendezett IRC futam végén "megkérte" Sarazzint, hogy szedjen be egy kis büntetést, hogy a teljes szezont futó Guy Wilks megelőzhesse őt.

Egyforma esélyekkel vág Latvala és Hirvonen a szezonnak, de könnyen bohócot csinálhatnak egymásból

Az is bevált dolog a szakágban, hogy már a szezon előtt felállítanak egy csapaton belüli sorrendet. A Fordnál tavaly Hirvonen volt a kedvezményezett, jórészt köszönhető ez Latvala 2009-es bakijainak, a fiatal finn annak is örült, hogy egyáltalán nem rúgták ki, és boldogan vállalta a vízhordó szerepét. Kimondatlanul is hasonló volt a helyzet a Citroënnél: Loeb volt a domináns, Sordo még akkor sem nyerhetett futamot, amikor nagy ritkán ő volt a gyorsabb.

Idén viszont tiszta lappal indul mindenki: Malcolm Wilson (a Ford csapat vezetője) és Olivier Quesnel is kijelentette, nincs előre meghatározott sorrend, győzzön a jobb. Ennek valószínűleg nagyon örül a gyári pilótává avanzsált Ogier, illetve a 2010-es szezon második felében csapattársa fölé kerekedő Latvala, bár mindkettejüknél fennáll a veszély, hogy a túlzott igyekezet esetleg hibákat szül majd.

Az viszont borítékolható, hogy amennyiben a szezon során szükség lesz rá, egyik percről a másikra felülírják a fentieket a csapatvezetők, sőt abban is biztosak lehetünk, hogy ha alkalom nyílik rá, a nem gyári márkatársak segítségét is igénybe veszik majd.