Petter Solberg remekül kezdte a Portugál-ralit, a pénteki első szakaszt megnyerte a gyári pilóták előtt.

Egy nap alatt négy defekt - ez azért Solbergnek is sok

A második pályán viszont beszedett egy defektet, emiatt majdnem egy percet veszített, a helyzete már ekkor nehéz volt, hiszen ennyit képtelenség ledolgozni Loebbel vagy Ogier-vel szemben. Ám még nem volt vége a vesszőfutásnak: a délutáni első pályán megint kilyukadt egy abroncs, ezúttal az egyik hátsó. Ez további 20 másodperces hátrányt eredményezett, valamint azt a kényes szituációt, hogy a hátralévő két hosszú szakaszra mindössze egyetlen ép pótkereke maradt.

Az utolsó szakaszon aztán bekövetkezett a baj, két abroncs is szétszakadt, így két választás volt: három keréken végigvergődik a norvég a pályán, majd vissza a szervizparkba, vagy kiáll, és másnap a SuperRally szabályok szerint, 10 perc büntetéssel folytatja. A második verzió valósult meg, így a DS3 WRC-ben nem keletkezett további kár, más kérdés hogy szegény Petternek immár sokadszor kell a semmiből feljönnie majd az élmezőnyre. Az abszolút 20. helyre esett vissza 2003 világbajnoka, és ami igazán dühítő, hogy hátránya éppen annyi, amennyit a defektek miatt szedett össze, ezek nélkül a győzelemért csatázhatna.

Idén a korábbinál talán gyakrabban keserítik meg a versenyzők dolgát az abroncshibák. Bár a gyári csapatokat ellátó Michelin szerint ez csak véletlen, ezt az esetet minden bizonnyal ki fogják vizsgálni.