A Svéd-rali első napján négy versenyzőt is gyorshajtáson kapott az éber svéd rendőrség. Petter Solberg követte el közülük is a legnagyobb vétséget, hiszen 112 km/h-val hajtott ott, ahol csak 80 km/h-val szabadott volna. A hatóság 48 órás türelmi idővel bevonta a norvég pilóta jogosítványát (a futam rendezői is megbüntették 800 euróra), és mivel kora délután történt az eset, már akkor tudták, az utolsó vasárnapi gyorsaságin bajban lesznek.

Két nap is kevés volt, hogy sikerüljön a különböző szerveknél a 48 órát néhány továbbival megtoldani, így nem maradt más hátra, mint a helycsere: a Gustavfors nevű utolsó szakaszon a navigátor, Chris Patterson vezette a DS3 WRC-t.

Az észak-ír újdonsült pilóta először kormányozta az autót, és nem is kockáztatott túl sokat: az utolsó időt futották. Ezzel nemcsak egy helyezést buktak - Ogier megelőzte őket összetettben -, hanem a bónuszpontok megszerzésének esélyét is.

A mexikói indulásuk viszont nem forog veszélyben, mivel a vezetéstől való eltiltás csak Svédországra terjed ki. Az biztos, hogy Solberg ezzel az esettel igen széles körben hívta fel a figyelmet a gyorshajtás veszélyeire, és navigátorának is felejthetetlen perceket szerzett.